Vytisknout tuto stránku
pátek, 10 březen 2023 11:42

Zápis do 1. třídy pro školní rok 2023/2024

Zápis do 1. třídy proběhne ve dnech 3. 4. a 4. 4. 2022 od 14 do 17 hodin v 1. B (přízemí staré budovy).

Zápis se týká dětí, které do 31. 8. 2023 dovrší věk 6 let, a dále děti, kterým byl v minulém roce udělen odklad povinné školní docházky.
Pro zápis do 1. třídy je nutné předložit vyplněnou žádost o přijetí k základnímu vzdělávání (viz příloha), kopii rodného listu dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce dítěte. Žádost o přijetí podávají i zákonní zástupci žáka, kterým byl v minulém roce udělen odklad povinné školní docházky.


Při žádosti o odklad je nutné předložit vyplněnou žádost o odklad (viz příloha), kopii rodného listu dítěte, doporučení k odkladu ze školského poradenského zařízení a zprávu od odborného lékaře či klinického psychologa. V případě, že žádáte o odklad školní docházky a nemáte obě potřebná doporučení, předložíte obě žádosti – žádost o přijetí i žádost o odklad.
O přijetí dítěte bude zákonný zástupce informován zveřejněním seznamu přijatých dětí na vývěsce před školou (ul. Karla IV.) a na webových stránkách školy. Za tímto účelem obdrží každý zákonný zástupce registrační číslo, pod kterým bude dítě v seznamu evidováno.
Do 30 dnů od podání žádosti o přijetí rozhodne ředitel školy o přijetí nebo nepřijetí dítěte k základnímu vzdělávání.

Vyučují 1. tříd: Mgr. Soňa Firbacherová a Mgr. Pavlína Valentová


Kritéria přijetí:
Základní škola Nový Bydžov, Karla IV. 209 bude ve školním roce 2023/2024 otevírat 2 první třídy s celkovou kapacitou 54 žáků. V případě přijetí žáků s přiznaným podpůrným opatřením třetího až pátého stupně, popřípadě žáků dle § 16 odst. 9, bude počet žáků snížen v souladu s právními předpisy. Přednostně jsou k povinné školní docházce přijímány děti s místem trvalého pobytu ve školském obvodu školy (stanovené obecně závaznou vyhláškou obce).
V případě, že počet žádostí žáků s trvalým bydlištěm mimo školský obvod základní školy překračuje počet volných míst, kterými škola disponuje po přijetí žáků ze školského obvodu, provede škola výběr ostatních uchazečů takto:
a) přednostně budou přijati sourozenci žáků, kteří ve školním roce 2023/2024 pokračují v plnění školní docházky v základní škole
b) výběr ostatních žáků bude proveden losováním.


Podmínky přijetí mladších dětí:
Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od září do konce června školního roku 2023/2024, může být přijato k plnění povinné školní docházky již v tomto školním roce, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce.
Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce.


Informace pro rodiče, kteří zvažují odklad školní docházky svého dítěte:
Pokud dítě není pro zahájení školní docházky tělesně nebo duševně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce v době zápisu dítěte k povinné školní docházce podle §36 odst. 4, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení, a odborného lékaře nebo klinického psychologa.
Do Pedagogicko-psychologické poradny v Hradci Králové se můžete k posouzení školní zralosti objednat osobně, telefonicky, e-mailem či poštou, tel.: 495 265 423, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.


Obsah formální části zápisu:
Při podání žádost o přijetí k povinné školní docházce uvede zákonný zástupce dle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, náležitosti stanovené v § 37 odst. 2, kterými jsou:
• jméno a příjmení žadatele (dítěte),
• datum narození,
• místo trvalého pobytu, popřípadě jinou adresu pro doručování (podle § 19 odst. 3 správního řádu),
• označení správního orgánu, jemuž je žádost určena (konkrétní základní škola).


S ohledem na zákonné zastoupení dítěte jeho zákonným zástupcem či jinou osobou k tomu oprávněnou, je zároveň podstatné zjišťovat:
• jméno a příjmení tohoto zástupce,
• místo trvalého pobytu tohoto zástupce, popřípadě jinou adresu pro doručování.
Zastupuje-li dítě jiná osoba než jeho zákonný zástupce, je zároveň podstatné, aby doložila své oprávnění dítě zastupovat.

Obsah motivační části zápisu:
Cílem je motivovat dítě pro školní docházku, představit mu školu jako bezpečné a příjemné prostředí, kterého se není třeba obávat.
V rámci neformálních aktivit (např. rozhovor, hra, připravené cílené aktivity zaměřené na zhodnocení určitých dovedností dítěte, prohlídka školy) s dítětem pak pedagog orientačně zjišťuje úroveň jeho dosažených znalostí a dovedností. Rozhovor pedagogického pracovníka s dítětem trvá nejvýše 20 minut. Uvedená maximální doba přímé komunikace odpovídá věkové vyzrálosti a schopnostem dítěte se soustředit.