Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 08 prosinec 2022 16:10

Učíme se o klimatu

Ve spolupráci s ekologickým střediskem Sever z Horního Maršova jsme připravili pro naše žáky dopolední blok, ve kterém si děti prostřednictvím dvou simulačních her vyzkoušely své znalosti hned z několika oblastí. Ve hře Fish Banks se staly rybáři a obchodníky, ve hře Jak se žije v Podnebíně městskými zastupiteli. V první simulaci šlo o týmovou spolupráci rybářských společností, které postupně zjišťují, jak rychle mohou být vyčerpány přírodní zdroje nevhodným a nešetrným chováním.

Tuto hru vytvořil Dennis L. Meadows a jejím cílem je podporovat systémové myšlení u starších žáků. Naši osmáci a deváťáci ukázali obchodního ducha, dobrou týmovou spolupráci a i to, že se nebojí učit se a přemýšlet jinak. 

Ve druhé simulační hře Jak se žije v Podnebíně si žáci vyzkoušeli život ve fiktivním městečku Podnebín. V týmových skupinách se učili investovat do různých adaptačních opatření týkajících se klimatické změny. Poté sledovali, jestli jim opatření pomohlo vyrovnat se s dopady klimatické situace, které nelze předvídat. Cílem hry bylo představit žákům, jak obce mohou reagovat a adaptovat se na negativní dopady klimatické změny. Po hře následovalo mapování našeho města, kterému se budeme věnovat i v dalších týdnech.

Mgr. Zuzana Sirotková